Terugkoppeling bijeenkomst Wooninc., Kastanjehof Geldrop

Op maandagochtend 23 juni jl. kwamen we met bijna 50 deelnemers bij elkaar in Geldrop om een kijkje in de keuken van Wooninc. te nemen. Hierbij een samenvatting.

1. In de prachtige zaal van het Kastanjehof was de hittegolf van de voorgaande dagen nog goed te voelen toen Anja van Lier de estafette-presentatie aftrapte met een korte algemene introductie over Wooninc. en haar visie op senioren.

2. Kim Starink nam het stokje over om het gezelschap te vertellen over de bijzondere samenwerkingsorganisatie SeniorenPunt. Wisten jullie dat SeniorenPunt al in 4 gemeenten loketten heeft? In Veldhoven en Geldrop-Mierlo heten deze Langer Thuis Wijzer, in Eindhoven en Oirschot SeniorenPunt. En dat Seniorenpunt de te verhuren woningen verdeeld in 4 woonvormen (basis, extra, compleet en intensive zorg)? Interessant nieuws is dat de doorstroomregeling waar de Eindhovense corporaties een paar jaar geleden mee begonnen zijn, nu wordt uitgebreid naar de hele regio en dat er een samenwerking met WIJeindhoven (welzijn) aan zit te komen.

3. Hierna nam Anja het woord opnieuw om wat meer te vertellen over de visie van Wooninc. op welzijnsdiensten, op samenwerken en op ontmoeten. De visie op ontmoeten en vooral het beleid en de implementatie dat daaruit voortvloeit zijn nog volop in ontwikkeling.

4. Wendy Hermans van Vitalis en Ellen van der Weijden (Wooninc.) namen ons vervolgens mee in de samenwerking tussen deze twee partijen. Dat doen ze al op 13 locaties en er komen er nog meer aan (ook met andere zorgpartijen). De ideale verhouding tussen vrijlaten en regie vergt maatwerk per locatie waar beheerders en “verbinders welzijn” actief zijn die de vrijwilligers ondersteunen. Uiteindelijk allemaal zodat bewoners zoveel mogelijk meedoen, dingen zelf doen en “ertoe doen” (dit zijn ook de kernwaarden van Vitalis).

5. Beheer & ontmoeten. De estafette werd afgesloten door beheerder Ludo Verhees die uitlegde wat de rol van beheerders is bij Wooninc. Ontmoeten hoort daar bij de woonvormen vanaf ‘extra’ prominent bij en daarvoor werkt Wooninc. samen met maar liefst 450 vrijwilligers (verdeeld over 13 locaties). Aan de hand van een kort interview met Juul, die vrijwilliger bij de Kastanjehof is kregen we ook een inkijkje in het werk en de motivatie van de vrijwilliger. Belangrijk onderscheid is toch wel of een vrijwilliger al dan niet ook zelf woont op de locatie. Dat kan verschillende voor- en nadelen hebben waar men in de taakverdeling rekening mee kan houden.

Wooninc. dé Seniorenhuisvester

In onderstaande powerpoint presentatie vind je meer inhoudelijke informatie. Na een korte pauze gingen we vervolgens in kleine groepjes in discussie aan de hand van 3 vragen. Hierbij borduurden we voort op de input en vragen die we in januari bij de Fruinflat hadden opgehaald en waar de conclusie was:

Er is niet één recept voor de ideale ontmoetingsruimte; bij iedere situatie is het belangrijk om opnieuw met bewoners in gesprek te gaan en de plek te onderzoeken, een visie te ontwikkelen, wel of geen professional in te schakelen, na te denken over kasstromen en wederkerigheid en over samenwerken & besluiten. In co-creatie met bewoners gaat dat het beste.

Het was niet de bedoeling en gezien de tijd ook zeker niet mogelijk om tot eenduidige antwoorden te komen. Maar er zijn wel veel waardevolle ideeën en tips opgehaald waar Wooninc. (en andere organisaties) weer verder mee kunnen.


juni 2025