Huisvesting aandachtsgroepen - hoe maken we regionale afspraken?
Bron: website Aedes
Huisvesting voor aandachtsgroepen is een urgente opgave die vraagt om samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties. Maar welke regionale afspraken kun je met elkaar maken? Platform31 heeft inzichten, ervaringen, praktijkverhalen en praktische handvatten verzameld.
Samenwerking tussen fysieke en sociale domein
De publicatie Regionale afspraken huisvesting aandachtsgroepen is geschreven vanuit het gemeentelijk perspectief, maar is zeker ook voor corporaties interessant. De samenwerking tussen het fysieke en sociale domein binnen steden, regio’s en met andere partijen komt uitvoerig aan bod. Met als uitgangspunten naar elkaar te luisteren en elkaars taal leren spreken. Karin Schrederhof, voorzitter G40 themagroep Woningmarkt, wethouder Wonen en Zorg gemeente Delft en opdrachtgever van deze publicatie: ’De werelden van fysiek en sociaal lijken soms bestuurlijk ver uit elkaar te liggen, in het leven van mensen komt dit samen. Juist op het snijvlak kunnen we werken aan veerkrachtige en leefbare oplossingen.’
Drie sporen binnen samenwerking
Regio’s werken via 3 sporen aan voldoende en passende huisvesting voor de aandachtsgroepen. Elk spoor heeft zijn eigen dynamiek, tijdspad en uitdagingen, maar voor het beoogde resultaat is het zaak ze onderling goed af te stemmen. De publicatie is opgesteld op basis van deze 3 sporen:
Spoor 1: afspraken over de programmering van woningen en woonvormen en het benutten van de bestaande voorraad.
Spoor 2: fair share afspraken over de toewijzing van woonruimten aan wettelijk urgenten.
Spoor 3: afspraken over de zorg en ondersteuning, behorend bij woningen en woonvormen.
april 2025